top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΡΔΗΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Covid-19 και θεωρίες συνωμοσίας

Έγινε ενημέρωση: 10 Μαΐ 2020

του Αντώνη Σπυρόπουλου*

“Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο”. Albert Einstein

Εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, οι θεωρητικοί της συνωμοσιολογίας διαδίδουν μια αδιάκοπη παραπληροφόρηση σχετικά με τον COVID-19, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο, σπέρνοντας σπόρους αμφιβολιών για τη σοβαρότητά του κινδύνου, αρνούμενοι πολλές φορές την ίδια την ύπαρξη πανδημίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε περιόδους υψηλού κοινωνικού στρες, –το οποίο παράγεται από γεγονότα και συμβάντα που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων–, οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε αρκετούς ανθρώπους. Και όταν οι θεωρίες επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία καθίστανται επικίνδυνες και κάποτε ύποπτες.

Στην Ελλάδα, "δόξα τω θεώ", έχουν υιοθετηθεί όλες αυτές οι ανομολόγητες θεωρίες και κυρίως από τα πολιτικά άκρα του «ιδεολογικού» φάσματος. Σύγκλιση και σύμπνοια εντέλει διόλου απίθανη

Η παραφιλολογία γύρω από θεωρίες συνωμοσίας από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους (αντιεξουσιαστές-μπαχαλάκηδες, φασίστες-ρατσιστές) εξυπηρετούν καθαρά πολιτικούς λόγους ενίσχυσης της δεξαμενής οπαδών των χώρων αυτών, τη στιγμή που τα γεγονότα τόσο στο μεταναστευτικό, τις τουρκικές προκλήσεις όσο και στο οικονομικό πεδίο, από τις επιπτώσεις της κρίσης που παρήγαγε η πανδημία, ξεπέρασαν κοινωνικά αλλά και πολιτικά την πολιτικολογία και επιχειρηματολογία των χώρων αυτών (πολυπολιτισμικότητα, αεθνισμός, αποεθνικοποίηση από τη μία μισαλλοδοξία και ρατσισμός από την άλλη) αποκαλύπτοντας περίτρανα την ταύτιση και των δυο αυτών ακραίων χώρων με τις επιταγές της παγκοσμιοποίησης.

Είναι λογικό στην ιδεολογική τους «απογύμνωση» και την έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής ανάλυσης και επιχειρηματολογίας για τις εξελίξεις (στα εθνικά θέματα, στο μεταναστευτικό, στην επερχόμενη οικονομική ύφεση) να υιοθετούν τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας επειδή αφενός «καλύπτουν» την ιδεολογική τους ένδεια και αφετέρου γιατί, είναι η τελευταία ευκαιρία να συσπειρώσουν τον κάθε πικραμένο, στηριζόμενοι απλά και μόνο στις μεταφυσικές του ανησυχίες και την άγνοιά του. Και όλα αυτά στο όνομα της «δήθεν» κατάλυσης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων τους. Δεν είναι τυχαίο που και εδώ ο ατομικός δικαιωματισμός υπερισχύει του δημόσιου καλού που είναι η υγεία των συμπολιτών μας.

Παράλληλα, η προβολή τέτοιων θεωριών αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Προβλήματα που αφορούν τόσο το θέμα του υβριδικού πολέμου μέσω του μεταναστευτικού αλλά και την γενικότερη τουρκική πρόκλητικότητα στο Αιγαίο και στα σύνορά μας· την οικονομική ύφεση και τη επιτακτική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου με την απεξάρτηση από την τουριστικοποίηση· και τόσα άλλα μεγάλα ζητήματα. Στρέφει τον κοινωνικό διάλογο στην κάθε είδους μπουρδολογία η οποία συμφέρει πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους δεν λύνει κανέναν πρόβλημα αλλά αντίθετα τα επιτείνει μια και καθυστερεί το ταχύτερο ξεπέρασμα της επιδημίας ώστε να ανακάμψει και η οικονομία

Επιπροσθέτως, τέτοιου είδους θεωρίες, αποδυναμώνουν κάθε σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο και κατευθύνουν τη συζήτηση σε ένα κυνήγι μαγισσών.

Οι λόγοι, κυρίως αυτοί, μας αναγκάζουν να τοποθετηθούμε σχετικά με τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που δυστυχώς γίνονται πιστευτές και από απλούς ανθρώπους που με αφέλεια τις υιοθετούν.

Αρχικώς λοιπόν θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε τι είναι εντέλει ο νέος κορωνοϊός και γιατί καθίσταται τόσο επικίνδυνος.

COVID-19 ο αόρατος εχθρός

Το COVID-19 προκαλείται από έναν κορωνοϊό που ονομάζεται SARS-CoV-2. Οι κορωνοϊοί ανήκουν σε μια ομάδα ιών που μολύνουν ζώα, από παγώνια, πουλερικά, χοίρους έως και φάλαινες. Ονομάζονται έτσι για τις ακίδες με βολβό που προεξέχουν από την επιφάνεια του ιού οι οποίες εμφανίζονται ως μια κορώνα που την περιβάλλει.

Μια λοίμωξη από κορωνοϊό εμφανίζεται συνήθως με δύο τρόπους: ως λοίμωξη στους πνεύμονες που σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι θα αποκαλούσαν κοινό κρυολόγημα ή ως λοίμωξη του εντέρου που προκαλεί διάρροια. Το COVID-19 ξεκινά στους πνεύμονες όπως ο κορωνοϊός του κρυολογήματος, αλλά στη συνέχεια προκαλεί καταστροφή στο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια πνευμονική βλάβη ή θάνατο.

Το SARS-CoV-2 είναι γενετικά παρόμοιο με άλλους ανθρώπινους αναπνευστικούς κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV. Ωστόσο, οι λεπτές γενετικές διαφορές μεταφράζονται σε σημαντικές διαφορές στο πόσο εύκολα ένας κορωνοϊός μολύνει τους ανθρώπους και πώς τους κάνει να αρρωσταίνουν.

Σε σύγκριση με άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς όπως ο MERS-CoV , που εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή το 2012, ο νέος ιός διαθέτει το ίδιο γενικό μηχανισμό για εισβολή στα κύτταρα και αντιγραφή του. Ωστόσο, το SARS-CoV-2 έχει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο γονιδίων που ονομάζονται «αξεσουάρ», τα οποία δίνουν σε αυτόν τον νέο ιό συγκριτικά «πλεονεκτήματα» επιθετικότητας. Για παράδειγμα, το MERS έχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που διακόπτει την ικανότητα ενός κυττάρου να «κηρύττει» συναγερμό απέννατι σε έναν ιικό εισβολέα. Το SARS-CoV-2 έχει ένα άγνωστο γονίδιο με μια ακόμη άγνωστη λειτουργία σε αυτήν τη θέση στο γονιδίωμά του.

Οι λόγοι που τον καθιστούν επικίνδυνο

Ο Covid-19 είναι ένας ιός πρωτόγνωρος για τον ανθρώπινο οργανισμό (μη ανοσία), οπότε κανείς δεν είναι απρόσβλητος σε αυτόν. Αυτό πρόσθεσε στο γεγονός ότι εξαπλώνεται τόσο εύκολα από άτομο σε άτομο όσο η γρίπη και μολύνει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, είναι αυτό που το καθιστά τόσο επικίνδυνο. Επιπλέον, δεν υπάρχει εμβόλιο.

Κάθε μόλυνση από κορωνοϊό ξεκινά με ένα σωματίδιο του ιού, ένα σφαιρικό κέλυφος που προστατεύει μία μόνο σειρά από γενετικό υλικό και το εισάγει σε ένα ανθρώπινο κύτταρο. Το γενετικό υλικό δίνει εντολή στο κύτταρο να δημιουργήσει περίπου 30 διαφορετικά μέρη του ιού, επιτρέποντας στον ιό να αναπαραχθεί. Τα κύτταρα που προτιμά να μολύνει το SARS-CoV-2 έχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ACE2 στο εξωτερικό η οποία είναι σημαντική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η μόλυνση ξεκινά όταν οι πρωτεΐνες μακράς ακίδας που προεξέχουν από το σωματίδιο του ιού συνδέονται με την πρωτεΐνη ACE2 του κυττάρου. Από εκείνο το σημείο, η ακίδα μεταμορφώνεται, ξεδιπλώνεται και αναδιπλώνεται χρησιμοποιώντας «ελατήρια» που αρχίζουν να θάβονται στον πυρήνα της ακίδας. Η αναδιαμορφωμένη ακίδα αγκιστρώνεται στο κελί και συντρίβει το σωματίδιο του ιού και το κύτταρο μαζί. Αυτό σχηματίζει ένα κανάλι όπου το νήμα του ιικού γενετικού υλικού μπορεί να εισέλθει στο ανυποψίαστο κύτταρο.

Ο Δρ. Jason McLellan έχει εντοπίσει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μπορεί να εξηγήσει γιατί ο κορωνοϊός μολύνει με τόσο μεγάλη επιτυχία τα ανθρώπινα κύτταρα. Πειράματα που έκανε έδειξαν ότι η πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας προσδένεται στο μετατρεπτικό ένζυμο της Αγγειοτενσίνης-2 (ACE2), τουλάχιστον δέκα φορές πιο «σφιχτά» από την πρωτεΐνη του SARS.

Διαθέτει την ικανότητα να αντέχει στην ατμόσφαιρά αρκετές ώρες και ακόμα περισσότερες πάνω σε επιφάνειες σε σχέση με άλλους κορωνοϊούς .

Κάθε βλάβη COVID-19 κυμαίνεται από το μέγεθος ενός σταφυλιού έως το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ.

Η πρωτεΐνη ACE2 που χρησιμοποιεί το SARS-CoV-2 ως πόρτα εισόδου στα κύτταρα είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και δεν κάνει τη δουλειά της όταν ο ιός φτάσει εκεί πρώτος. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το COVID-19 είναι πιο σοβαρό σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το SARS-CoV-2 είναι πιο σοβαρό από την εποχική γρίπη εν μέρει επειδή έχει πολλούς περισσότερους τρόπους για να εμποδίσει τα κύτταρα να «καλέσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα για βοήθεια. Για παράδειγμα, ένας τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα προσπαθούν να ανταποκριθούν στη μόλυνση είναι η παραγωγή ιντερφερόνης, της πρωτεΐνης σηματοδότησης συναγερμού. Το SARS-CoV-2 μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία έκκρισης με ένα συνδυασμό καμουφλάζ, αποκόπτοντας δείκτες πρωτεΐνης από το κελί που χρησιμεύουν ως «σήματα» κινδύνου και τελικά τεμαχίζει τυχόν αντι-ιικές οδηγίες που διαθέτει το κύτταρο προτού καν τις χρησιμοποιήσει. Ως αποτέλεσμα, το COVID-19 μπορεί να «φρενάρει» τις διαδικασίες αυτές για ένα μήνα, προκαλώντας μικρές ζημιές κάθε μέρα, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα κρούσμα της γρίπης σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Προς το παρόν, ο ρυθμός μετάδοσης του SARS-CoV-2 είναι λίγο υψηλότερος από τον ρυθμό του ιού της γρίπης H1N1 του 2009 , αλλά ο SARS-CoV-2 είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο θανατηφόρος. Δεν αποτελεί καθόλου περίεργο γεγονός πως στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον την πρώτη αιτία θανάτου ξεπερνώντας ασθένειες που προκαλούν θάνατο όπως ο καρκίνος οι καρδιακά νοσήματα:

2. Εβδομαδιαίοι θάνατοι από Cοvid-19 συγκρινόμενοι με αυτούς από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα )

Θεωρίες συνωμοσίας

Ο καθοριστικός τρόπος που επιδρά ο νέος ιός στον ανθρώπινο οργανισμό δεν αφήνει εντούτοις ανεπηρέαστο και το υποσυνείδητο. Έτσι οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον αόρατο εχθρό (βλ Covid-19) εξώθησε πολλούς –ακόμα και από την επιστημονική κοινότητα– να αποκαλύψουν τον αντιεπιστημονικό τρόπο που προσεγγίζουν την πανδημία και να εξωτερικεύσουν κάθε θυμική και μεταφυσική αγωνία τους.

Και αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ακόμα πιο θλιβερό και λυπηρό να αναπαράγονται από ανθρώπους της επιστημονικής κοινότητας ή ανθρώπους με κάποτε ανεπτυγμένο πολιτικό κριτήριο, που τους κάνει αφ’ ενός να χάνουν την αξιοπιστία τους ενώ κινδυνεύουν να παρασύρουν πολλούς σε αυτή τη θλιβερή συνωμοσιολογία. Συνωμοσιολογία που υιοθετείται παράλληλα απ’ όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και χρησιμοποιείται κατ’ εξοχή ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τα άκρα του, με επικίνδυνες ενδεχομένως επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Ενώ και οι περισσότερες κυβερνήσεις των "δήθεν" ανεπτυγμένων κρατών μπροστά στο δίλημμα: Συνεχίζουμε την οικονομική δραστηριότητα ή προχωρούμε σε lockdown, αρχικά, προτίμησαν το πρώτο. Ο άνθρωπος ήρθε σε δεύτερη μοίρα από τα οικονομικά μεγέθη. Κατά συνέπεια καθόλου δεν ενοχλούνται από τις θεωρίες συνωμοσίας, αν δεν τις υποθάλπουν κιόλας.

1 . Συνωμοσία του hastag

Αλλά ποιες είναι οι κυριότερες από αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας και από πού προέρχονται;

Από τις 28 Μαρτίου, οι θεωρητικοί της συνωμοσίας - "deniers coronavirus" - χρησιμοποιούν το hashtag #FilmYourHospital για να ενθαρρύνουν ανθρώπους να επισκέπτονται τοπικά νοσοκομεία για να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο ώστε να αποδείξουν ότι η πανδημία από τον COVID-19 είναι μια ύποπτη φάρσα (πολλές τέτοιες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αλλά και αναπαράχθηκαν από μερίδα του τύπου).

Η δημιουργία αυτής της θεωρίας συνωμοσίας βασίζεται στην ψευδή υπόθεση ότι εάν οι χώροι στάθμευσης και οι αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων είναι άδειοι, τότε η πανδημία δεν πρέπει να είναι πραγματική ή να μην είναι τόσο σοβαρή όσο υποστηρίζεται.

Φυσικά, υπάρχει μια απλή εξήγηση για το γιατί ορισμένοι χώροι στάθμευσης και αίθουσες αναμονής νοσοκομείων ενδέχεται να ήταν άδειοι. Ακριβώς γιατί πολλά νοσοκομεία έχουν απαγορεύσει τους επισκέπτες και οι γιατροί έπρεπε να αναβάλουν ή να ακυρώσουν μη επείγοντα περιστατικά. Αυτό συμβαδίζει με τις ειδικές συμβουλές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και άλλων υγειονομικών αρχών.

Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν στα νοσοκομεία να δημιουργούνται ξεχωριστές περιοχές πρόσληψης και αναμονής για ασθενείς με κορωνοϊό και παράλληλα να διατηρούνται περιοχές έκτακτης ανάγκης για καταστάσεις περιστατικών με καρδιακές προσβολές και κατάγματα. Επίσης το lockdown είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σε μεγάλο ποσοστό περιστατικά έκτακτης ανάγκης όπως αυτά από τροχαία ατυχήματα, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Από έρευνες που διενεργούν πολλά τμήματα πανεπιστημίων σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση διαδίδεται σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχει επισημανθεί ο ρόλος social bot** - λογαριασμών κοινωνικών μέσων που έχουν σχεδιαστεί για να ενεργούν στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες με κάποιο επίπεδο αυτονομίας. Στόχευση των sobot, είναι να εκτελούν συντονισμένες δραστηριότητες προσπαθώντας να χειριστούν τεχνητά συγκεκριμένες συνομιλίες για να τις κάνουν πιο δημοφιλείς από ό, τι είναι. Αυτά τα εργαλεία κοινωνικής χειραγώγησης, όταν αφήνονται ανεξέλεγκτα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να παρακωλύσουν τη συζήτηση, να δημιουργήσουν θυμό όπου δεν υπάρχει, να μπλοκάρουν οποιοδήποτε αντίλογο ή να μειώνουν τη ροή της συζήτησης.

Η συγκεκριμένη λοιπόν θεωρία συνωμοσίας ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου με ένα απλό tweet από έναν χρήστη-bot του Twitter που έθεσε μια ερώτηση: "#FilmYourHospital Μπορείς γι’ αυτό να κάνεις κάτι;"

Για σκοπούς έρευνας και ανάλυσης το Πανεπιστήμιο Reyerson, συνέλλεξε ένα δείγμα από σχεδόν 100.000 δημόσια tweets #FilmYourHospital και retweets που δημοσιεύτηκαν από 43.000 δημόσιους λογαριασμούς στο Twitter από τις 28 Μαρτίουέως τις 9 Απριλίου.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως το #FilmYourHospital στο Twitter είναι γεμάτο από παραπλανητικές και ψευδείς ειδήσεις για το COVID-19 και βρέθηκαν ίχνη ενός adhoc συντονισμού μεταξύ συντηρητικών και ακροδεξιών ομάδων του Διαδικτύου που προσπάθησαν μετατρέψουν μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας σε πολιτικό εργαλείο τους.

Εικόνα 1 Δίκτυο επικοινωνίας που περιλαμβάνει λογαριασμούς Twitter (εμφανίζονται ως κουκκίδες) που χρησιμοποίησαν το hashtag #FilmYourHospital 28-30 Μαρτίου 2020. 

Οι συνδέσεις μεταξύ λογαριασμών αντιπροσωπεύουν αλληλεπιδράσεις (απάντηση, retweet ή αναφορά). Συγκεκριμένα, ένας από τους πιο σημαντικούς χρήστες που ενεργοποίησαν τη ιογενή εξάπλωση αυτής της καμπάνιας ήταν ο @DeAnna4Congress, ένας επαληθευμένος λογαριασμός για την DeAnna Lorraine, πρώην Ρεπουμπλικάνας υποψήφιας του Κογκρέσου.

Τελικά αποδείχθηκε πως οι τροφοδότες αυτής της θεωρίας συνωμοσίας ήταν μια χούφτα γνωστών συντηρητικων και ακροδεξιών πολιτικών ακτιβιστών όπως @ DeAnna4Congress, @realcandaceo και @ DonnaWR8. Αυτοί χρησιμοποίησαν το hashtag#FilmYourHospital για να κινητοποιήσουν και να ενθαρρύνουν τους οπαδούς τους να κινηματογραφούν τι συμβαίνει στα τοπικά τους νοσοκομεία. Στη συνέχεια αυτή η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίχθηκε κυρίως από υποστηρικτές του Τραμπ, ακολουθούμενη από ένα δευτερεύον κύμα διάδοσης εκτός των ΗΠΑ φτάνοντας σε όλο τον κόσμο ακόμα και στην Ελλάδα.

2. Συνωμοσία 5G

Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές αυτής της θεωρίας. Οι ισχυρισμοί τους κυμαίνονται από το ότι το 5G μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έως ότι το 5G μεταβάλει το DNA, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις. Η θεωρία αυτή εμπλουτίστηκε όταν διαδόθηκε πως μυστικά μηνύματα σχετικά με το 5G και το κορονοϊό ήταν κρυμμένα στο σχέδιο του νέου χαρτονομίσματος £20 του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην πραγματικότητα, το 5G σχετίζεται με ιούς και χαρτονομίσματα όσο μια νεράιδα του δάσους σχετίζεται με τη ζωολογία.

Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας 5G ξεκίνησε από τον ThomasCowan, γιατρό του οποίου η ιατρική άδεια είναι σε πενταετή αναστολή για πλημμελή άσκηση καθηκόντων, σε ένα βίντεο του YouTube όπου ανέπτυξε τη σχετική ανυπόστατη θεωρία (βίντεο το οποίο έκτοτε καταργήθηκε από το YouTubeσύμφωνα με τη νέα του πολιτική ). Το συγκεκριμένο βίντεο προήλθε από μια ομιλία που παρουσίασε σε ένα ψευδο-επιστημονικό συνέδριο . Ένας από τους επικεφαλής του συνεδρίου ήταν ο AndrewWakefield , πρώην γιατρός και εμβληματική φιγούρα του κινήματος κατά του εμβολιασμού το οποίο προωθεί μια εξαιρετικά επιζήμια παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό παραποιώντας τα δεδομένα (εκκρεμούν σε βάρος του πολλές διώξεις και μηνύσεις σχετικά με την παραποίηση δεδομένων).

 Το βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε ο Thomas Cowan στο οποίο αναπτύσσει τη θεωρία συνομωσίας 5G

Σε αυτήν τη συνάντηση παρευρισκόταν και ήταν ο Jane M. Orient των πρόεδρος Γιατρών για την Προετοιμασία από Καταστροφές (DDP), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που φημίζεται για την αρνητική θέση της σχετικά με το κατά πόσο οι κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου σχετίζονται με τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρά και την ανθρώπινη δραστηριότητα . Η συγκεκριμένη οργάνωση αρνείται τη σχέση μεταξύ HIV και AIDS , ισχυριζόμενη ότι ο η σχέση (ανάμεσα σε HIV και AIDS) εφευρέθηκε από κυβερνητικούς επιστήμονες που ήθελαν να καλύψουν άλλες σκοπιμότητες για τον «τρόπο ζωής των ομοφυλόφιλων ανδρών». [Ένα από τα ονόματα που επικαλούνται αυτή τη θεωρία είναι ο Wei-Hock Soon, γνωστός ως Willie, από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι μεταβολές στην ενέργεια του ήλιου μπορούν να εξηγήσουν την πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη. Έχει συχνά εμφανιστεί σε συντηρητικά κανάλια, και πρωταγωνίστησε σε διαδηλώσεις όπου αρνούνται τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, πρόσφατα αποδείχτηκε πως ο Dr. Soon χρηματοδοτήθηκε από μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων με πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία).].

Εντούτοις αρκετοί άνθρωποι έλαβαν αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας τόσο σοβαρά ώστε να πυρπολήσουν αντένες 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο και να απειλήσουν τεχνικούς ευρυζωνικών συνδέσεων ..

3. Συνωμοσία κατασκευής του covid-19 σε εργαστήριο

Πρόσφατη, σοβαρή θεωρία συνωμοσίας ισχυρίζεται πως ο ιός είναι δημιούργημα εργαστήριου και μάλιστα κατασκευασμένος στο ιολογικό εργαστήριο της Κίνας , της πόλης Wuhan. Μάλιστα αυτή η θεωρία χρησιμοποιεί και αληθινά γεγονότα σχετικά με την φυγάδευση από τον Καναδά στελέχους του ιού Sars στην Κίνα. Στο σενάριο εμπλέκονται Αμερικο-καναδικές μυστικές υπηρεσίες και έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τη δημιουργία φονικών ιών στο εργαστήριο της Κίνας.

Η αλήθεια όμως διαψεύδει κάθε τέτοιο σενάριο καθώς πολλά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο και δεκάδες ειδικοί επιστήμονες, μετά από μελέτες, τεκμηριώνουν επιστημονικά και αδιαμφισβήτητα πως ο Covid-19 είναι αποτέλεσμα φυσικής μετάλλαξης κορωναϊού.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η φρενήρης εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών προσφέρει τη δυνατότητα τα γεγονότα να διαδίδονται μέσω του διαδικτύου συχνά σε πραγματικό χρόνο και έτσι δίνεται η ευκαιρία σε κέντρα παραπληροφόρησης να διαστρεβλώνουν και να παραποιούν την πληροφορία με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση της κοινής γνώμης.

Το θέμα είναι πώς οι ίδιες οι κοινωνίες θα καταστούν πολιτικά ώριμες ώστε να φιλτράρουν και να επεξεργάζονται την εκάστοτε πληροφορία με την ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινωνικά δρώμενα, σε αντίθεση με την αγοραία αρχή της παγκοσμιοποίησης που θέλει τον άνθρωπο αποκομμένο στην ατομικότητά του άρα και καλύτερα διαχειρίσιμο.

Από την άλλη, όμως, το παγκοσμιοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης προκαλεί πίεση στο φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας πολλές παρενέργειες και φυσικές ανισορροπίες (φαινόμενο θερμοκηπίου, ένταση στις πηγές ενέργειας κλπ.).

Μια από αυτές τις πιέσεις που ασκεί το παγκομιοποιήμενο μοντέλο στο φυσικό περιβάλλον είναι και η ολοένα μεγαλύτερη απαίτηση κατανάλωσης πρωτεΐνης από τον άνθρωπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ζωικών εκτροφικών μονάδων (πουλερικά, βοοειδή, χοιρινά κλπ) οι οποίες με παρεμβατικό τρόπο (αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά) επιταχύνουν την ανάπτυξη των ζώων και την παραγωγή. Στο μοντέλο αυτό τις τελευταίες δεκαετίες έχει εισέλθει και Κίνα.

Η μεταφορά της μεγαλύτερη παγκόσμιας παραγωγής στην Κίνα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και παράλληλα την αύξηση απαίτησης κατανάλωσης κρέατος.

Η ένταση αυτή που προκαλεί το παγκομιοποιημένο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης μαζί με την ραγδαία αύξηση μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο με μεγάλη ευκολία, έχει ως αποτέλεσμα την μετάλλαξη των ιών και των παρασίτων.

Είναι χαρακτηριστικό το γράφημα του Επιδημιολογικού Κέντρου Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ, στο οποίο παρουσιάζεται η γεωμετρική αύξηση θανάτων από μεταδιδόμενες επιδημίες στην Αμερική από το 1975 μέχρι το 2000. Αν σκεφτεί κανείς πως την τελευταία μόνο 10ετία τέσσερις νέες μορφές μεταλλαγμένων κορωνοϊών έχουν εμφανιστεί τότε μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Γράφημα, Θάνατοι από επιδημιολογικές ασθένειες στην Αμερική ανά 100.000 κατοίκους στο χρονικό διάστημα 1950-2000, Πηγή: CDC

Η "έλευση" του κορωνοϊού στις ζωές μας θέτει, λοιπόν, πολύ κρισιμότερα και καθολικά ζητήματα. Τα ζητήματα αυτά αφορούν την αναδιάρθρωση τη μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης και την ριζική αναθεώρηση του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου διαβίωσης.

Τα ζητήματα αυτά είναι οικουμενικά και απαιτούν αναδιατύπωση του τρόπου που άνθρωπος θα διαχειρίζεται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα συμβιώνει με αυτό.

Οι θεωρίες πως οι επιδημίες έχουν έρθει από εξωγήινους, ή είναι μια σκευωρία σκοτεινών δυνάμεων θυμίζουν περισσότερο ταινίες επιστημονικής φαντασίας (δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι που ασπάζονται τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας είναι λάτρεις τέτοιων ταινιών και μυθιστοριογραφιών), και εξυπηρετούν απλά και μόνο τη μεγάλη συνωμοσία της αποσιώπησης σχετικά με τα αληθινά και ζέοντα ζητήματα.

Ένα είναι βέβαιο, εάν αυτά τα θέματα δεν τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης και του δημόσιου διαλόγου, εάν ο άνθρωπος δεν στραφεί σε λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα παραγωγής, αν δεν μειωθεί η παγκόσμια το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης, εάν εντέλει ο άνθρωπος δεν ανατρέψει την σημερινή βουλιμική διάθεσή του απέναντι στο φυσικό του περιβάλλον τότε οι επόμενοι ιοί που θα έρθουν θα είναι πολύ πιο θανατηφόροι και ο Covid-19 θα φαντάζει πταίσμα μπροστά τους.

Σημειώσεις:

* Υπεύθυνος του εργαστηρίου πληροφορικής Microlab Robotics
** Σε γενικές γραμμές, τα bots κοινωνικών μέσων είναι αυτοματοποιημένα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη συμμετοχή σε κοινωνικά μέσα. Αυτά τα ρομπότ συμπεριφέρονται με μερικό ή πλήρως αυτόνομο τρόπο και συχνά έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται ανθρώπινους χρήστες. Ενώ υπάρχουν καλοπροαίρετα bots κοινωνικών μέσων, πολλά bots κοινωνικών μέσων χρησιμοποιούνται με υστερόβουλο σκοπό. Αυτά τα κακόβουλα bots αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό όλων των λογαριασμών στα κοινωνικά μέσα.
Τα κακόβουλα bots κοινωνικών μέσων δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς:
· ενισχύοντας τεχνητά τη δημοτικότητα ενός ατόμου ή ενός κινήματος: Ένα άτομο ή μια οργάνωση με εκατομμύρια οπαδούς κοινωνικών μέσων μπορεί να θεωρηθεί σημαντική επιρροή. Μια πρωταρχική περίπτωση χρήσης των bots κοινωνικών μέσων είναι η ενίσχυση της φαινομενικής δημοτικότητας άλλων λογαριασμών. Αυτά τα ρομπότ μπορεί να αγοραστούν και να πωληθούν στη μαύρη αγορά (dark web).
· Επηρεάζοντας τις εκλογές: έρευνα που έγινε λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 απέδειξε πως έως και το 20% των πολιτικών συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν από περίπου 400.000 sobots.
· Χειρισμός χρηματοπιστωτικών αγορών: Τα bots κοινωνικών μέσων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για παράδειγμα, οι λογαριασμοί bot μπορούν να πλημμυρίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καλά ή κακά νέα σχετικά με μια εταιρεία, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κατεύθυνσης των τιμών των μετοχών.
· Ενίσχυση των επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος: Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος βασίζονται σε έναν εισβολέα που κερδίζει την εμπιστοσύνη του θύματός του. Οι ψεύτικοι οπαδοί των κοινωνικών μέσων και η κοινωνική εμπλοκή μπορούν να βοηθήσουν ώστε να πειστεί το θύμα ότι ο απατεώνας του μπορεί να χαίρει εμπιστοσύνης.
· Διάδοση ανεπιθύμητων μηνυμάτων: Τα bots κοινωνικών μέσων χρησιμοποιούνται συχνά για παράνομους διαφημιστικούς σκοπούς μέσω ανεπιθύμητου μηνύματος στον κοινωνικό ιστό με συνδέσμους προς εμπορικούς ιστότοπους.
· Τερματισμό της ελεύθερης ομιλίας: Μπορούν με την πληθώρα αναπαραγωγής ψευδών μηνυμάτων να «κρασάρουν» την κανονική ροή μηνυμάτων σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Πηγές:

  1. https://www.disinfo.eu/

  2. Βίντεο του Dr Michael Greger o οποίος παρουσιάζει με τον πλέον πιο εύγλωττο τη σύνδεση ανάμεσα στην ζωική υπερ-εκμετάλλευση και την μετάλλαξη των ιών (βλ. Παράρτημα)

Παράρτημα:

10. Παραθέτουμε βίντεο το οποίο αποτελεί απόσπασμα από ομιλία του δρος Μάικλ Γκρέγκερ (www.nutritionfacts.org) με τίτλο "Πανδημίες: Ιστορία και Πρόληψη", που έδωσε το 2008, όταν ήταν διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κτηνοτροφίας στο Humane Society των ΗΠΑ.  Ο δρ Γκρέγκερ - όπως και άλλοι γιατροί και επαγγελματίες στον χώρο της δημόσιας υγείας - είχε σε μεγάλο βαθμό προβλέψει, ήδη από τότε, ότι θα έρθει μια πανδημία γρίπης στηριζόμενος σε αναλύσεις σχετικές με τις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου και υπαρκτά γεγονότα τα οποία αναλύει διεξοδικά.

140 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

bottom of page